• Prima   -  Presa  -  Lansarea sezonului de irigare la sistemul renovat în cadrul Programului Compact în localitatea Lopatna raionul Orhei

  Lansarea sezonului de irigare la sistemul renovat în cadrul Programului Compact în localitatea Lopatna raionul Orhei

   22.05.2015    2390 Accesări        imprimare

  Votează: 5.0/5 (1 Vot )

  Conferința finală de prezentare a realizărilor obținute în cadrul activității de reformare a sectorului de irigare a Programului Compact. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul  sistemului de irigare Lopatna din raionul Orhei și a inclus vizite pe terenurile agricole ale fermierilor care deja utilizează apa pentru irigare de la sistemul renovat.

       Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a precizat că sistemele de irigare renovate în cadrul Programului Compact au fost concepute să reziste peste 50 ani, timp în care vor deservi generații de agricultori. În prezent, 10 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, create în cadrul Programului Compact, au primit în gestiune gratuită sistemele de irigare reabilitate cu fondurile Guvernului SUA. Pentru renovarea sistemului de irigare Lopatna au fost investite peste 3,5 milioane USD și permite irigarea a circa 500 de hectare de teren agricol.            

  În cadrul Programului Compact sunt renovate 10 sisteme de irigare care va permite irigarea a mai bine de 15 mii de hectare de teren agricol. Guvernul SUA a alocat în acest scop circa 80 de milioane USD. 

        Ambasadorul SUA James Pettit a salutat fermierii în limba română și a declarat că este  bucuros să vadă realizată investiția de milioane în localitățile renumite prin creșterea legumelor și fructelor. "Am convingerea că prin utilizarea sistemelor de irigare va fi realizată trecerea la agricultura de valoare înaltă, vor crește investițiile în zonă, ca ulterior fermierii să devină o sursă de fructe și legume care vor fi comercializate atît pe piața internă, cît și cea externă".

       Fermierul Tudor Cebotari, președintele AUAI din aria sistemului de irigare Lopatna a confirmat  "Suntem recunoscători poporului american pentru contribuția considerabilă și șansa oferită fermierilor de a trece la un nivel calitativ de producere".

   

      Prezenți la eveniment Radu Cazacu,  șeful Direcției hidroameliorație, monitorizare și supraveghere și Victor Cibotari, șef adjunct al Direcției hidroameliorație, monitorizare și supraveghere au discutat cu reprezentanții Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare  despre conlucrarea pe viitor în vederea organizării eficiente a procesului de irigare a culturilor agricole de către AUAI.

   

   
  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase

                       

Elaborarea paginii web a fost posibilă datorită grantului acordat Republicii Moldova de poporul Statelor Unite ale Americii prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului în cadrul Programului Compact. Informaţia prezentată pe această pagină web nu este informaţie oficială a Guvernului SUA şi nu reprezintă punctul de vedere sau poziţia Guvernului SUA sau Corporaţiei Provocările Mileniului.